.theme_title, .theme_title_b {background-position: 50% 50%; background-image: url(www.yoursite.com/image.jpg)}
zonnewijzer
Op de kleine koepel van eXplorion zie je een zonnewijzer die bestaat uit twee delen, de wintertijd-zonnewijzer op de naar het westen uitkijkende muur en de zomertijd-zonnewijzer op de zuidmuur. De zonnewijzer werd vernoemd naar Luc Vincken, die eind 80-er jaren met groot enthousiasme de jongerengroep van de sterrenwacht opstartte, maar die in 1990 op 21-jarige leeftijd overleed.

De zonnewijzer werd onthuld door toenmalig voorzitter Frans Hol en speciaal voor eXplorion op Schrieversheide ontworpen door Jan Kragten van de Nederlandse Zonnewijzerkring. De zonnewijzer is precies berekend voor de coördinaten Noorderbreedte 50,9° en Oosterlengte 5,983°.
zonnewijzer - west (wintertijd)
Stacks Image 522
Stacks Image 518

1 t/m 9 KLOKKENTIJD WINTERTIJD

De Klokkentijd Wintertijd komt overeen met de tijd die je horloge aangeeft. In de zomerperiode hanteren we de zomertijd en dan moeten we hier één uur bij optellen.

XII MIDDAGUUR

De aanduiding XII geeft het middaguur aan volgens de ware zonnetijd (zie onder bij de zomertijd-zonnewijzer).
zonnewijzer - zuid (zomertijd)
Stacks Image 549
Stacks Image 546

I t/m XII SCHRIEVERSHEIDE WARE ZONNETIJD

De Schrieversheide Ware Zonnetijd is gebaseerd op de eeuwenoude tijdrekening, die samenhangt met de opkomst en de ondergang van de zon. Middag (noen) is het, wanneer de zon precies in het zuiden staat. Het middaguur volgens de Ware Zonnetijd is dus precies het midden tussen zonsopkomst en zonsondergang: de dag (periode dat de zon boven de horizon is) is half voorbij.

1 t/m 12 KLOKKENTIJD ZOMERTIJD

Deze tijd komt overeen met de tijd die je horloge in de zomer aangeeft (in de wintertijd één uur er van af tellen). In de zomer kennen wij in Nederland de zomertijd en we zetten de klok dan een uur vooruit. Deze zonnewijzer is hiervoor gecorrigeerd.
Je kunt zien dat de klokkentijd verschilt van de Ware Zonnetijd: om precies te zijn zit er 1 uur en 36 minuten verschil tussen. Als de zon dus precies in het Zuiden staat, dan is het volgens de natuur middag (XII uur), terwijl wij op ons horloge (en op de Klokkentijd-zonnewijzer) 13.36 uur aflezen.